Serwis:

Wybierz pszenicę na nadchodzący sezon!

Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy krótkie charakterystyki odmian. Zachęcamy do sprawdzenia, które najlepiej spełniają Państwa wymagania.

KWS EMIL – odmiana chlebowa (B), o średnim terminie dojrzewania. Posiada bardzo dużą zimotrwałość, polecana do uprawy na terenie całego kraju. Niska, o bardzo dużej odporności na wyleganie. Ma mocny profil zdrowotnościowy, w tym dużą odporność na rdzę żółtą. Odznacza się bardzo wysokim potencjałem plonowania na intensywnym i przeciętnym poziomie agrotechniki. Ziarno o bardzo wysokiej liczbie opadania, mała podatność na porastanie, dobra zawartość białka. Polecamy do bardzo intensywnej uprawy na glebach średnich i dobrych.

KWS DAKOTANA – odmiana jakościowa, chlebowa (A), o średnim do wczesnego terminie dojrzewania. Posiada bardzo dużą odporność na choroby podstawy źdźbła, rdzę brunatną i żółtą. Zimotrwałość średnia. Duża odporność na suszę. Niskie, bardzo sztywne źdźbło, wysoka odporność na wyleganie. Polecamy do siewu na glebach średnich i dobrych. Sprawdza się w opóźnionych terminach siewu po burakach i kukurydzy.

JULIUS – odmiana jakościowa, chlebowa (A), o średnim do późnego terminie dojrzewania. Posiada bardzo dużą zimotrwałość. Bardzo dobrze adaptuje się do zmiennych warunków glebowych, toleruje gleby mozaikowate, a także może być uprawiana na stanowiskach granicznych dla pszenicy. Sprawdza się we wszystkich terminach siewu: od wczesnych do bardzo późnych, a także w stanowiskach po burakach i kukurydzy. Możliwość uprawy w monokulturze. Posiada bardzo dużą odporność na porastanie ziarna w kłosach. Ziarno charakteryzuje się bardzo wysoką liczbą opadania i dobrą zawartością białka oraz glutenu. 

KWS OZON – odmiana chlebowa (B), o średnim terminie dojrzewania. Posiada dobrą zimotrwałość i jest rekomendowana przez COBORU do uprawy na terenie 12 województw. Polecana do siewu na dobrych i średnich stanowiskach, w terminach optymalnym i opóźnionym. Możliwość uprawy po burakach cukrowych. Posiada bardzo krótkie oraz sztywne źdźbło. Wysoka odporność na wyleganie pozwala na stosowanie wysokich dawek azotowych i osiąganie bardzo wysokich plonów. Ziarno charakteryzuje się bardzo wysoką masą tysiąca nasion oraz gęstością w stanie zsypnym, ponadto posiada bardzo wysoką liczbę opadania.

KWS MALIBU – odmiana jakościowa (A), o późnym terminie dojrzewania. Posiada najwyższą w rejestrze odporność na fuzariozę kłosa. Bardzo dobrze adaptuje się do stanowiska glebowego, może być uprawiana na glebach granicznych dla pszenicy. Charakteryzuje się bardzo dobrą jakością zbieranego ziarna – dobra zawartość białka, wysoki wskaźnik sedymentacji SDS. 

W sprzedaży są również takie odmiany jak: KWS MONTANA (E), FENOMEN (A), CUBUS (A), KWS PIUS (A), SOLEHIO (A), KWS DACANTO (B), KWS LOFT (B), KWS LIVIUS (B), ROCKEFELLER (C)

KWS Zboża

Product Manager
Paweł Żmijewski