KWS DACANTO
Wysoki plon bez kompromisów
- Wysokie parametry jakościowe ziarna
- Duża odporność na porastanie ziarna w kłosach
- Zdrowe źdźbło oraz liście
- Odmiana niska o dużej odporności na wyleganie
Cechy charakterystyczne
Wysokie parametry jakościowe ziarna
- duża liczba opadania, bardzo wysoki wskaźnik sedymentacyjny SDS, średnia zawartość białka
Duża odporność na porastanie ziarna w kłosach
- stabilne parametry w trakcie mokrych żniw
Zdrowe źdźbło oraz liście
- dobra odporność na mączniaka prawdziwego, choroby podstawy źdźbła i rdzę brunatną
Odmiana niska o dużej odporności na wyleganie
- polecana do intensywnych technologii prowadzenia łanu
Profil ogólny
Wysokość roślin (cm) | 86 | średnia |
Odporność na wyleganie | 8,0 | dość duża |
Zimotrwałość | 2 | bardzo mała do małej |
Mączniak prawdziwy | 7,5 | średnia |
Septoriozy liści | 7,0 | średnia |
Septorioza plew | 7,5 | średnia |
Rdza brunatna | 7,8 | średnia |
Rdza żółta | 8,8 | średnia |
Brunatna plamistość liści | 7,5 | średnia |
Fuzarioza kłosów | 7,2 | dość mała |
Choroby podstawy źdźbła | 7,4 | mała do średniej |
Masa 1000 ziaren (g) | 42,3 | średnia |
Plon ziarna a₁ 2016 (100% = 82,1 dt/ha) | 85 | wysoki |
Plon ziarna a₂ 2016 (100% = 91,2 dt/ha) | 86 | wysoki |
Grupa jakościowa | B | chlebowa |
Liczba opadania | 8 | duża do bardzo dużej |
Zawartość białka | 4 | mała do średniej |
Źródło danych: COBORU, Lista Opisowa Odmian 2019 - wyciąg; a₁ - przeciętny poziom agrotechniki, a₂ - wysoki poziom agrotechniki, skala 9° COBORU: 1 - ocena najmniej korzystna; 9 - ocena najbardziej korzystna
Informacje ważne do 06.2020 r.